9 mei 2017: Uitnodiging: Europa verbindt Nederland en Duitsland

60 jaar geleden waren de Nederlandse Nieuwstraat en de Duitse Neustrasse gescheiden door prikkeldraad. Aan beide zijden van de grens stonden strenge douaneambtenaren. Dit jaar vieren we 60 jaar Europese Unie. Dat betekent 60 jaar ’vrij verkeer van personen’ en bijna ’gelijke behandeling’ van Duitsers en Nederlanders. De prikkeldraad is verdwenen. De douaneambtenaren zijn vervangen door deskundige grensadviseurs. Er zijn echter nog steeds obstakels. De taalgrens blijft bestaan. De beheersing van de buurtaal gaat steeds verder achteruit. De taalgrens kunnen we überwinden door buurtaalonderwijs. Ook moet de ondersteuning van grenswerkers gezien de complexe regelgeving beter. Het grensoverschrijdend openbaar vervoer is sterk voor verbetering vatbaar. Het vervoer over de weg mag niet gehinderd worden door tol. Minder Europa is catastrofaal voor grensbewoners. Europa verbindt Nederland en Duitsland. Aanvullend zijn bilaterale afspraken wenselijk. De laatste drempels moeten op de schop genomen worden. Wir lieben Grenzen um zu überwinden.

De Deutsch-Niederländische Gesellschaft  zu Aachen en de Stichting Eurode 2000+ nodigen u uit voor een burgerbijeenkomst op 9 mei 2017 in het Eurode Business Center, Eurode-Park 1 in Kerkrade/Herzogenrath. Aanvang 19.00 uur. U bent vanaf 18.30 uur welkom. Einde van de bijeenkomst 21.30 uur. U kunt gratis parkeren.

Programma:

  1. Welkomstwoord door voorzitter van de Deutsche Niederländische Gesellschaft: Dieter Rehfeld.
  2. Referaat over ‘grensoverschrijdend openbaar vervoer’ door de gedeputeerde van de Provincie Limburg: Hubert Mackus.
  3. Muzikaal intermezzo: blazersensemble o.l.v. de heer Hub Hellebrand.
  4. Welkomstwoord door wethouder Jo Schlangen van de Gemeente Kerkrade.
  5. Ronde tafel gesprek over ’grensoverschrijdend werken en wonen’ met grensadviseurs: Heike Xhonneux (Grensinfopunt) en Evelien de Jong (EY Eindhoven). Beide grensadviseurs zijn geboren aan de Duits-Nederlandse grens.
  6. Referaat over ‘euregionaal burgerschap’ door de voorzitter van de Bürgerstiftung Lebensraum Aachen: Hans-Joachim Geupel. Er wordt ook informatie gegeven over Pulseofeurope in Aachen

Moderator: Catharine Scholtens Eurode 2000+.

Tijdens de bijeenkomst worden een Euregioticket en een Schönes-Wochenende-Ticket verloot. Deelname aan de bijeenkomst is gratis. U dient zich vóór 3 mei 2017 aan te melden via ons aanmeldformulier (ontvanger: aanmelding activiteit).

Uitnodiging als PDF

europadag_eurode__2017_nl.pdf