6 juli 2014: Een avond met Kees de Vries

Namens de DNG Young Professionals willen wij u graag uitnodigen voor de volgende bijeenkomst:

Van Nederland naar de Bondsdag – Een avond met Kees de Vries MdB
Zondag 6 juli 2014, 19:00 uur
Common Sense, Büchel 14, 52062 Aken, Duitsland

Achtergrond:
“Geboren op 30 augustus 1955 in Nederland” – dat vindt men op de website van de Duitse Bondsdag, als men bij de 631 afgevaardigden doorklikt naar nieuwkomer Kees de Vries.

De Vries – in 2013 als CDU-kandidaat direct gekozen in een kiesdistrict in Saksen-Anhalt – valt op in de Duitse Bondsdag. Met de campagne “Taten statt Plakate” legde hij tijdens de verkiezingsstrijd bewust de nadruk op het contact met burgers en won, nadat hij in 2009 nog verloren had.

Kees de Vries heeft een biografie die voor een lid van de Duitse Bondsdag niet standaard is. Na een landbouwkundige opleiding werkte De Vries een aantal jaren in loondienst. In 1982 werd hij zelfstandig ondernemer en kocht 8 hectare land. Hierop verzorgde hij 40 koeien en hun kalveren. In 1992 vertrok De Vries uit Nederland en ging wonen in Deetz (Saksen-Anhalt) en bouwde daar, samen met zijn vrouw, een eigen bedrijf op. Tegenwoordig hebben ze 21 medewerkers in dienst, waarvan 3 in opleiding. Het bedrijf omvat 1300 hectare land, en heeft 700 melkkoeien en 600 kalveren. Hij is een van de weinige boeren in de Duitse Bondsdag. Ook is hij de eerste Nederlander in het Duitse parlement, alhoewel hij in 2005 Duits staatsburger werd.

De DNG Young Professionals (DNG YP), de jeugdorganisatie van de Deutsch-Niederländischen Gesellschaft zu Aachen e.V., wil met u en Kees de Vries in een gezellige sfeer een inventarisatie van de Duits-Nederlandse verhouding maken en in het bijzonder aandacht besteden aan:

  • Wat maakt een Nederlander mee in 1992 in Saksen-Anhalt?
  • Is het van deze tijd dat alleen Duitsers zich kandidaat kunnen stellen voor de Bondsdag?
  • Zijn er minder sterke persoonlijkheden in de politiek dan vroeger? Zo ja, waarom?
  • Welke betekenis kan de Duits-Nederlandse verhouding spelen op het gebied van Europese concurrentie, bijv. in vergelijking met de Parijs-Berlijn as?
  • Hoe zit het daadwerkelijk met de Duits-Nederlandse verhouding in 2014, het jaar van de Europese verkiezingen, en hoe verbonden zijn de burgers van beide landen?

Deze en nog veel meer vragen zullen we met u en de volgende gasten discussiëren:

  • Kees de Vries MdB – direct gekozen lid van de Bondsdag sinds 2013
  • Dieter Rehfeld – voorzitter van de Deutsch-Niederländischen Gesellschaft zu Aachen e.V.
  • Prof. Dr. Christiane Vaeßen – ereconsul van het Koninkrijk der Nederlanden
  • Linda Wings – spreker van DNG Young Professionals

Discussieleider: Benjamin Fadavian

De entree is kosteloos.

We willen graag onze sposoren en partners bedanken:

Downloads

2014_uitnodiging_devries.pdf